10 Причини за изработка на сайт без готова платформа

Напоследък стана тенденция масовото предлагането на нискобюджетни сайтове, изработени с готови платформи. Доколко това е добра идея и какви рискове се крият зад нея ще научите в тази статия.

За да придобиете по-ясна представа за това какво е готова платформа ще дадем следното определение. Готова платформа е система за управление на съдържанието (CMS), която е предефинирана или по друг начин казано - тя е предварително изградена и готова за ползване. Единственото нещо, което трябва да се направи, за да се използва е да се инсталира в съответния хост с определена тема (шаблон) и да се направят необходимите къстъмизации с цел достигне на желаната визия.

Нека сега разгледаме защо готовите платформи са неефективни и като цяло не са добро решение за изработка на сайт.

1. Бавна скорост на зареждане

Най-важното условие за бърза практическа работа и скорост на зареждане на всеки сайт е количеството заявки към базата данни. Готовите платформи генерират изключително много ненужни заявки, което ги прави в пъти по-бавни и тромави от сайтовете изградени изцяло със собствен код. Идеята на готовите платформи е да осигуряват възможност за работа и продажба на хиляди компоненти, които се пишат за тях от програмисти със съмнителни умения, но не и да се грижат за бързата и безпроблемна работа на всеки отделен сайт.

2. Постоянни задължителни ъпдейти и загуба на съдържание

Готовите платформи имат ъпдейти за глобалната система, използвания темплейт и инсталираните компоненти. Тези ъпдейти не са задължителни, но ако мине дълъг период от време, през който не са правени ъпдейти е твърде вероятно да настъпи срив в системата и сайта да престане да работи коректно. По-горе казахме, че въпросните ъпдейти не са задължителни, но поради факта, че ако не се правят дълго време може да настъпи срив, те стават абсолютно задължителни, нали така?

Друг важен момент е, че когато се правят ъпдейти на системата, темплейта или съответния компонент, те биват пренаписвани и всяка направена къстъмизация изчезва. Това прави процесът изключително деликатен, поради факта, че с един клик може да загубите съдържание, което сте градили с години. Също така има голям риск за промяна на структурата на кода и заявките към базата данни, което може да срине тотално някоя къстъмизация направена с цел дстигане на определена функционалност.

3. Ограничения в дизайна

Готовите платформи се ползват с предварително изградени шаблони (темплейти). Това поставя изключително големи ограничения в дизайна и прави невъзможно открояването на собствената идентичност. Естествено темплейтът може да бъде къстъмизиран, но винаги остават елементи, които няма как да се променят без това да афектира върху други компоненети и да предизвика нежелани ефекти.

Също така, ако се направят много промени в темплейта е възможно при неговото обновяване да се загуби всичко при автоматичното пренаписване на кода след това. Друг важен момент с готовите платформи и темплейти е, че те са общодостъпни и когато правите избор на темплейт трябва да знаете, че в този момент още стотици бизнеси по целя свят правят същия избор и шанса да сте уникален се умножава по нула.

4. Платени компоненти

В готовите платформи има два типа темплейти и компоненти. Едните са безплатни с ограничения във функционалността и дизайна, а другите са платени. Платените темплейти и компоненти имат лиценз, който изтича след определен период от време, след като бъдат закупени. Ако изберете изработка на сайт с готова платформа е твърде вероятно да платите темплейт, който върви с компоненти, които изискват заплащане на лиценз, за да се ползват с пълна функционалност. Това автоматично ви прави роб на тези компоненти и ви задължава да плащате през определен период от време, за да осигурите коректна работа на вашия сайт.

5. Конфликт между различни компоненти

В маркет плейсовете на готовите платформи имате възможност за избор и инсталация на хиляди компоненти. С тяхна помощ може да развивате функционалността и дизайна на вашия сайт буквално с един клик. Това звучи страхотно, нали?! Истината, обаче е съвсем различна. Въпросните компоненти са писани от съвсем различни и независими програмисти, които имат коренно различно разбиране за това как трябва да се случват нещата в даден сайт.

Именно поради това, при инсталиране на нов компонент е твърде вероятно да се получи конфликт между неговата работа и останалите екстеншъни в системата. В някои случаи след инсталиране на подобен компонент е възможно дори целият сайт да спре да работи коректно и да се наложи връщане на резервно копие (бекъп).

6. Трудно донадграждане

Характерна черта на всеки бизнес е неговото развитие. В този процес настъпват нужди за осъвършенстване на уеб сайта, който ви представя в онлайн пространството. Развитието на вашия сайт върви ръка за ръка с изграждане на нови функционалности. Точно тук идва деликатният момент, в който, ако първоначално сте избрали изработка на сайт с готова платформа на ниска цена и тогава са ви убедили как готовите платформи са лесни за надграждане и няма проблем във всеки момент да направите това, то в реалността нещата не стоят точно така.

Както по-горе споменахме в маркет плейсовете за екстеншъни има хиляди различни компоненти, които ви осигуряват нови функционалности, но шанса те да са изцяло съобразени с вашите индивидуални нужди е нулев. Това изисква къстъмизиране на съответните компоненти, което от своя страна увеличава възможността за проява на конфликт и ненадеждна работа на сайта. Изборът на екстеншън за дадена функционалност е лесна работа, която може да бъде направена от почти всеки с минимален опит в изработка на сайтове с готови платформи, но къстъмизацията и донадграждането на функционалността на конкретния модул с цел да отговаря максимално точно на вашите изисквания е задача, която може да бъде осъществена от опитен програмист срещу солидно заплащане.

Логичният въпрос е дали си струва да си губите времето и парите с готови платформи и сглобяване на различни екстеншъни или да инвестирате в една цялостно замислена и надеждна система, написана изцяло със собствен код за вашите индивидуални нужди.

7. Бавна и сложна администрация

Готовите платформи са замислени да имат възможност за менажиране на много компоненти в администрацията, които не винаги са нужни за определен тип сайт. Това прави админ панела изключително сложен и неинтуитивен за хора без опит. Също така повечето административни панели на готовите платформи са бавни, а това прави работата с тях досадна и тромава.

Друг важен недостатък е, че администрацията е с определени параметри, които е много трудно да се променят, което ви поставя в ситуация да нямате ефективен контрол над компонентите. В сайтовете изградени със собствен код, админ панела е изцяло съобразен с вашите изисквания и това прави работата с подобна администрация лесна, ефективна и интуитивна.

8. Риск от пробив

Готовите платформи са общодостъпни и абсолютно всеки хакер може да се запознае в детайли с техния код. Въпреки постоянните подобрения на сигурността в готовите CMS - и, те никога не могат да бъдат надеждни, тъй като кодът им е общодостъпен и лесно може да се намери начин за пробив в него. Ако се върнете по-горе, където посочихме недостатъка от постоянните ъпдейти и това, че системата ви принуждава да ги правите, тук е добре да споменем, че колкото по-стара е версията на платформата толкова шанса за нейното хакване се увеличава, а това несъмнено прави обновяването на системата задължително, но за съжаление загубата на информация и проблемите с кода след обновяването ще са гарантирано на лице, което ви поставя в много неизгодна ситуация.

9. Ниската цена не означава качество

Цената за изработка на сайт с готова платформа е в пъти по-ниска от тази, която бихте платили, ако изберете сайт изграден с изцяло написан код. Правейки грешен избор да се ръководите само от цената, това несъмнено ще ви донесе много главоболия в бъдеще. Повечето фирми, които предлагат ниски цени за изработка на сайтове с готови платформи, нямат никакъв опит с писане на програмен код, което ги прави ненадежден партньор.

Ако в даден момент от развитие на вашия сайт се наложи да се изгражда по-специфична и нестандартна функционалност е възможно да се окаже, че това няма как да стане с готовата платформа и ще се наложи да правите нова инвестиция за изграждане на сайт написан изцяло със собствен код.

10. Липса на индивидуалност

Готовите платформи се ползват с предварително изградени шаблони. Това до голяма степен прави невъзможно да се открои вашата идентичност. Дори и да направите промени в шаблона, той никога не може да стане абсолютно уникален. Ако искате вашият сайт да предоставя неповторимо потребителско изживяване и да се отличава с индивидуалност, ползването на готова платформа не може да ви помогне по никакъв начин.

Заключение

Ако имате нужда от изработка на нов сайт и искате той да бъде надежден, да има висока скорост на зареждане и да осигурява добра практическа работа на потребителите и нестандартни функционалности – никога не се съгласявайте на вариант с готова платформа, колкото и ниска цена да ви предлагат.

Изработка на сайтове

Изработка на сайтове

Поръчайте изработка на сайт от нас, а ние ще ви гарантираме ултра модерен дизайн, светкавична скорост на зареждане.

Изработка на онлайн магазини

Изработка на онлайн магазини

В процеса свързан с изработка на онлайн магазин, ние от Web-Studio.BG се стремим да създаваме ултра модерен дизайн, с който да предложим ново ниво на потребителско изживяване.

Дигитален маркетинг

Дигитален маркетинг

Рекламата е бърз начин за достигане на нови клиенти, които е твърде вероятно да изразят интерес към конкретен продукт или услуга.

Реклама в Google Ads

Реклама в Google Ads

Рекламата в google ads е мощен инструмент, с който можем да увеличим продажбите си многократно, както и да покажем своя бизнес на огромен кръг от потенциални клиенти.

E-mail маркетинг

E-mail маркетинг

Често срещана грешка в рекламната стратегия е да се обръща огромно внимание на процеса свързан с достигане на нови клиенти.

Прочетете още

 • Какво е ремаркетинг

  Какво е ремаркетинг

  Какво е ремаркетинг и защо е важна употребата му Представете си, че започвате рекламна кампания в...

 • Реклама в Google Ads

  Реклама в Google Ads

  Реклама в Google ads - ползи и предимства Рекламата в google Ads е мощен инструмент, с...

 • E-mail маркетингът - какви ползи да очакваме

  E-mail маркетингът - какви ползи да очакваме

  E-mail маркетинг – важно ли е да се ползва E-mail маркетингът до голяма степен може да бъде разгл...

 • Как да рекламираме във Facebook

  Как да рекламираме във Facebook

  Защо рекламата във Facebook е толкова успешна С напредване на технологиите, все по-голяма част от...

 • Обработка и оптимизация на изображения при работа със сайт

  Обработка и оптимизация на изображения при работа със сайт

  Какво трябва да знаем за изображенията, когато ги ползваме за нашият сайт Липсата на оптимизация...

 • 10 трика за по-добра SEO оптимизация [Част 1]

  10 трика за по-добра SEO оптимизация [Част 1]

  1. SEO френдли URL за добра SEO Оптимизация Оптимизираните url адреси са един от най-важн...

  Свържете се с нас

  Искате изработка на ултра модерен сайт, работещ дигитален маркетинг или друга услуга с безкомпромисно качество от нашите специалисти?